Så bra at du bruker refleks!

Da er du med på å øke trafikksikkerheten for alle trafikanter. 

null - Klikk for stort bildeDet ble delt ut mange reflekser på refleksens dag.Å bruke refleks kan redde liv. Dessverre er det fremdeles altfor få som bruker den lille livredderen når de er ute og går eller sykler. Ifølge Trygg Trafikk, er det bare 46 prosent av voksne fotgjengere som bruker refleks. Det er det viktig at vi gjør noe med.  

Refleksens dag   

Den 20. oktober 2022 er refleksens dag, og Innlandstrafikk har markert dagen med flere ulike aktiviteter. Målet har vært å få enda flere til å bli synlige i trafikken, slik at det skjer færre ulykker.  

Refleks-tre på Høgskolen i Lillehammer 

For å markere refleksens dag, fikk Innlandstrafikk hjelp av barn fra Hammermo barnehage i Lillehammer til å pynte et tre med reflekser utenfor Høgskolen onsdag 19. oktober. Sammen oppfordret vi studentene til å gå på "refleks-slang".

Barn er opptatt av trafikksikkerhet, og er den gruppen som er flinkest til å bruke refleks. Barna i Hammermo barnehage er opptatt av at de voksne også skal bli enda flinkere, og synes det var fint å kunne dele ut reflekser til studentene. De sørget for at det var mange som plukket med seg en refleks på vei til forelesning.

null - Klikk for stort bilde- Refleks! roper barna foran reflekstreet de har pyntet. Innlandstrafikk

Stand på skysstasjonen

null - Klikk for stort bildeSå bra at vi ser deg er budskapet fra Camilla og Innlandstrafikk.På refleksens dag hadde Innlandstrafikk og Innlandet fylkeskommune sammen med Trygg Trafikk, NAF, politiet, NLF, Statens vegvesen og ulike trafikkskoler stand på skysstasjonen på Lillehammer.

- Det er viktig for Innlandstrafikk at alle husker å bruke refleks. Det er for bussjåførene, busspassasjerene og de myke trafikantene sin sikkerhet. Det var derfor ekstra gøy at vi var så mange som var med på stand og delte ut reflekser, sier Camilla Fjellvang, markedsrådgiver i Innlandstrafikk.

 Bussjåførenes oppfordring

null - Klikk for stort bildeBussjåfør Dewran og kollegaene hans oppfordrer alle til å bruke refleks.De fleste bilister er klar over at reaksjonstiden påvirker hvor fort man får bremset. I følge Trygg Trafikk går reaksjonstiden for en sjåfør fra 2 til 10 sekunder hvis en fotgjenger bruker refleks.

- Når det er glatt kan bussen bruke opp til 100 meter før man får bremset helt opp. Hvis noen går langs veien eller over veien uten refleks og vi må bråbremse, kan det gå utover sikkerheten til den personen. Det mange ikke tenker på er at det også går utover sikkerheten til de som sitter på bussen, forteller bussjåfør Dewran Abdullah.

Det er mange som tror at man kun trenger refleks når de ferdes på steder der det er veldig mørkt. De fleste ulykker skjer i byene og når fotgjengere krysser gaten. Derfor er det like viktig å bruke refleks i byene som på turer i mørket.  

- Det er veldig viktig for oss bussjåfører at alle husker å bruke refleks når det er mørkt, så vi kan utføre jobben vår på en sikker måte, avslutter Dewran.