Så bra at du bruker refleks!

Da er du med på å øke trafikksikkerheten for alle trafikanter. 

Å bruke refleks kan redde liv. Dessverre er det fremdeles altfor få som bruker den lille livredderen når de er ute og går eller sykler. Ifølge Trygg Trafikk, er det bare 46 prosent av voksne fotgjengere som bruker refleks. 

Refleksens dag   

Innlandstrafikk deler ut reflekser på refleksens dag - Klikk for stort bildeCamilla oppfordrer reisende til å møte opp på Hamar Skysstasjon for å få en refleks på refleksens dag.

I år markeres refleksens dag den 19. oktober. Innlandstrafikk og Innlandet fylkeskommune markerer dagen med stand på Hamar skysstasjon sammen med flere andre aktører. Målet er å få enda flere til å bli synlige i trafikken, slik at det skjer færre ulykker.

- Legg en refleks i jakka du bruker så er den alltid tilgjengelig. Samtidig kan du legge en refleks i jakka til de du bor med, så er de sikret også, sier Camilla Fjellvang, markedsrådgiver i Innlandstrafikk.

 Bussjåførenes oppfordring

null - Klikk for stort bildeBussjåfør Dewran og kollegaene hans oppfordrer alle til å bruke refleks.

De fleste sjåfører er klar over at reaksjonstiden påvirker hvor fort man får bremset. I følge Trygg Trafikk er du først synlig på 25-30 meters hold uten refleks, mens du med refleks synes på 140 meters hold ved bruk av nærlys. Omregnet til sekunder har sjåfør 10 i stedet for 2 sekunder på å reagere, dersom fotgjenger bruker refleks. 

- Når det er glatt kan bussen bruke opp til 100 meter før man får bremset helt opp. Hvis noen går langs veien eller over veien uten refleks og vi må bråbremse, kan det gå utover sikkerheten til den personen. Det mange ikke tenker på er at det også går utover sikkerheten til de som sitter på bussen, forteller bussjåfør Dewran Abdullah.

Det er mange som tror at man kun trenger refleks når de ferdes på steder der det er veldig mørkt. De fleste ulykker skjer i byene og når fotgjengere krysser gaten. Derfor er det like viktig å bruke refleks i byene som på turer i mørket.  

- Det er veldig viktig for oss bussjåfører at alle husker å bruke refleks når det er mørkt, så vi kan utføre jobben vår på en sikker måte, avslutter Dewran.