Kom deg vel fram i hverdagen

De fleste av oss har steder vi trenger å komme oss vel fram til. Det kan være jobb, skole, eller fritidsaktiviteter.

Vi har snakket med fire personer som bruker bussen for å komme seg vel fram. Bli bedre kjent med Zahraa, Ole, Karoline og Kari.

null - Klikk for stort bildeBuss til skole og fritidsaktiviteter

Zahraa Al-Azzawi (19) bruker bussen til det aller meste – til skole, fritidsaktiviteter og til deltidsjobben. Med en hektisk timeplan, tar hun bussen minst fire ganger om dagen - hver dag.

-Jeg tar bussen hver dag til skolen, og flere dager i uka tar jeg bussen til kulturskolen og ungdomskulturhuset Plan B på Lillehammer. Jeg har også en deltidsjobb som jeg tar bussen til. 

Zahraa har ikke førerkort, men sier at selv om hun hadde hatt det, ville hun fremdeles ha valgt å ta mye buss.

-Uansett om jeg hadde hatt bil, kunne jeg ikke ha kjørt overalt, for det hadde blitt for dyrt. Nå betaler jeg bare 300 kr for månedskort på bussen, og jeg kan ta den når som helst. Om jeg tar den hundre ganger om dagen, så er det ingen som bryr seg, sier hun og ler.

Uten bussen, hadde det blitt vanskelig for Zahraa å holde på med alle tingene hun gjør.

-Det hadde vært veldig vanskelig, spesielt om vinteren. Da tar det kanskje 45 minutter å gå til skolen, og jeg kan ikke bruke så lang tid på å gå til og fra skolen. Bussen gjør det mulig for meg å holde på med alle de tingene jeg holder på med, sier hun.

Se når bussen går på Entur

 

null - Klikk for stort bildeBuss som førstevalg

Det er mange som ikke har egen bil, og er avhengige av bussen for å komme seg fram til der de trenger å være i hverdagen. Karoline Ree (39) bruker bussen til det meste – til jobb, trening og sosiale aktiviteter.

- Jeg tar bussen ganske ofte. Jeg må ta den hver dag til og fra jobb, og hvis jeg skal ut på sosiale ting. Jeg er for eksempel en del på kino, så da tar jeg bussen til byen. Ellers bruker jeg den hvis jeg må ut og gjøre ærender.  

- Jeg bor litt utenfor sentrumskjernen, så buss er den enkleste løsningen for meg. Tilbudet er greit der jeg bor, så jeg kommer meg fram til der jeg trenger å være. Hvis ikke bruker jeg beina, rett og slett, sier Karoline.

Dersom hun ikke hadde hatt mulighet til å ta buss, sier hun at hun ikke like lett hadde kommet seg til og fra jobb, noe som hadde vært veldig problematisk. Hun sier hun også hadde kommet seg mindre ut på sosiale aktiviteter.  

- Buss er jo mitt framkomstmiddel. Jeg trenger den jo egentlig til alt jeg ikke kan gå til. Det hadde blitt mindre sosiale aktiviteter hvis noen av de jeg skulle møte ikke kunne hente meg, for eksempel. Så det er en stor faktor at bussen stopper rett ned i gata her, så det er lett å komme seg fram, sier hun. 

Se når bussen går på Entur

 

null - Klikk for stort bildeEnkelt og trygt å besøke barnebarnet 

Kari Myran (67) bor i Ottestad, og har en datter og et barnebarn som bor i Trysil som hun besøker en gang i uka. For å komme seg dit, tar hun ofte bil til Elverum og buss videre derfra. Spesielt på vinterstid velger hun bussen. 

- Det er jo viktig at jeg kommer meg vel fram til familien min. Jeg kjører mye buss på vinteren, for jeg er ikke så veldig glad i Trysilvegen. Jeg føler meg veldig trygg med sjåførene som kjører, for de kjenner jo veien så godt. De er jo også veldig blide, positive og hjelpsomme, sier Kari.

Hvis bussen ikke hadde vært der, er det ikke sikkert hun hadde reist til Trysil så ofte på vinteren som hun gjør i dag. Da måtte hun ha sett an vær og føre.  

- Jeg synes det er veldig behagelig å ta bussen. Men det jeg liker best er at jeg slipper å kjøre selv. Du slipper å sitte anspent, for da er det noen andre som kjører. Så da er det bare å slappe av, lese og kose seg.

Selv om hun stort sett tar bussen for å besøke familien, blir bussen også mer og mer viktig i hverdagen.

- Det blir nok mer buss etter hvert og, når man blir eldre og kanskje ikke får lov til å kjøre selv stort lenger. Nå er jeg 67 år og kjører på honnørbillett, så da blir det mer buss når jeg skal ut på sosiale ting i Hamar også, sier Kari.  

Se når bussen går på Entur

 

null - Klikk for stort bildeHar pendlet til og fra jobb i 15 år

Ole Wattne (52) er en av mange som bruker bussen til jobbpendling, noe han har gjort i rundt 15 år. Det er viktig for han å komme seg vel fram til jobb i tide, og sier at det i løpet av disse årene er få ganger bussen ikke har kommet når den skal.

- Jeg er ganske imponert over busstilbudet, spesielt i rushtid, og jeg synes at bussene er ganske punktlige.

Han nevner mange grunner til at han velger å ta bussen til jobb.

- Det ene er at man slipper å kjøre selv, og det er jo deilig å kunne slappe av på bussen. I tillegg er det nok litt billigere. Jeg pendler mellom Lillehammer og Gjøvik, og det er jo snakk om omtrent 10 mil per dag. Hvis jeg skulle ha brukt privatbil, så er det en kostnad i det. Det hadde jo også vært mindre miljøvennlig.

I tillegg er det faktisk litt sosialt å ta buss til jobb også. Det er mange av de samme som er på bussen hver morgen, så da blir man jo litt kjent. Man blir nesten en liten gjeng, sier Ole.

Det han liker aller best med å ta bussen, er at man får en rutine rundt reisen.

- Man får jo en skarp deadline på når man må være på stasjonen. Bussen går når den går, så da må du forholde deg til et tidspunkt. Jeg har også en rutine der jeg ofte går gjennom e-post og forbereder meg til jobb på bussen.

- Hvis man kjører bil må man være fokusert og holde seg våken, så det er mye mer avslappende å ta buss. Det å kunne ta bussen, letter litt på byrden med å pendle, sier han.  

Kom deg vel fram med bussen, du også! 

Se når bussen går på Entur