Så bra du bruker refleks! - Innlandstrafikk

Så bra du bruker refleks!

Da blir det enklere å se deg i mørket og det blir tryggere å ferdes i trafikken.

Barna i Gjøvik barnehage er flinke til å bruke refleks, til og med når de er ute å pynter reflekstre. - Klikk for stort bildeBarna i Gjøvik barnehage er flinke til å bruke refleks, til og med når de er ute å pynter reflekstre.Ved å ha på deg refleks reduserer du risikoen for å bli påkjørt med 85 prosent, viser tall fra Trygg Trafikk. Likevel er det svært få som benytter den lille livredderen.

Det er viktig å bruke refleks både på mørke landeveier og i byen. Det er i bygater, når fotgjengere skal krysse gaten, at de fleste fotgjengerulykkene skjer. 

Refleksdagen 21. oktober 

I 2021 markeres refleksdagen over hele landet torsdag 21. oktober. Målet er å få folk til å bruke refleks for å unngå ulykker i trafikken.  

Bli med på dugnaden og finn frem refleksene!

Gjøvik barnehage er opptatt av trafikksikkerhet. Sammen med Innlandstrafikk markerte de denne dagen litt på forskudd med å pynte et reflekstre utenfor NTNU på Gjøvik mandag 18. oktober. Målet var å oppfordre studentene til å gå på "refleks-slang" på treet de har pyntet med reflekser, slik at ungdommen blir godt synlige i mørket.  

Alle barna er enige om at det er viktig å bruke refleks. De er selv veldig flinke til å bruke refleks i barnehagen når det er mørkt. De synes også at de voksne kan bli enda litt flinkere. 

- Det er veldig viktig at de bruker refleks hvis de skal gå ute når det er mørkt, ellers kan man krasje inn i hverandre, sier et av barnehagebarna.  

Kun 4 av 10 bruker refleks 

Hver vinter utfører Trygg Trafikk tellinger over hele landet for å finne ut hvor mange som bruker refleks. Tellingene viser at kun 4 av 10 voksne bruker refleks. Dårligst er voksne i alderen 30+ og menn. Flinkest er barna. 

- Vi voksne må være gode rollemodeller og gjøre som barna – bruke refleks. Nå er det bare å finne frem refleksen, sier Skjalg Wigenstad i Innlandstrafikk. 

Fornøyde studenter 

Lenart Hoyer og Espen Hegdal er glade for å få en påminnelse om å bruke refleks, og tok med seg et par til seg selv og medstudenter på NTNU. - Klikk for stort bildeLenart Hoyer og Espen Hegdal er glade for å få en påminnelse om å bruke refleks, og tok med seg et par til seg selv og medstudenter på NTNU.Lennart Hoyer og Espen Hegdal er et par av studentene som kom innom reflekstrepyntinga.

De er begge enige om at det er et godt tiltak barnehagebarna har satt i gang, og en fin påminnelse om at voksne må bli flinkere til å bruke refleks.  

- Kanskje vi voksne ikke tenker like mye på konsekvensene, og tenker at det ikke er like viktig med refleks når man blir eldre? Men det er jo viktig uansett alder, sier Hegdal.  

Lenart er enig, og sier at det er viktig at de får en påminnelse om å bruke refleks. Han er tydelig på at han kommer til å ta med seg en eller to reflekser hjem nå.  

- Det trenger ikke alltid å være de eldre som er forbilder for de yngre. Her er det veldig gøy å se at alle barna har på seg refleksvester og er flinke til å bruke det. Så da må vi også bli flinkere til å bruke refleks i vår hverdag.  

Refleksvest til førsteklassinger 

Innlandstrafikk ønsker at barna skal få en trygg og sikker reise til og fra skolen. Alle skoler i Innlandet har fått refleksvester til årets 1. klassinger i hele fylket.  

- Vi håper de kommer til nytte både ved bruk til og fra skolen, og ellers når elevene ferdes i trafikken, sier Anita Glomsvoll i Innlandstrafikk. 

Når det gjelder skoleskyss og sikkerhet, samarbeider Innlandstrafikk med mange aktører. Temaer for dette arbeidet er oppførsel på bussen, samspillet mellom sjåfører og elever, og sikkerhet på bussholdeplassen og langs skolevegen. 
 
- Ved bruk av refleks bidrar elevene til å gi sjåførene en enklere hverdag. Vi oppfordrer derfor alle til å bruke refleks når man er ute i trafikken, avslutter Glomsvoll.

Til toppen